Vrijwilligers


Ervaringsdeskundigen

Wij noemen ons ervaringsdeskundigen, dat betekent dat veel van onze vrijwilligers zelf in de schulden hebben gezeten of lang een bijstandsuitkering hebben ontvangen. In tegenstelling tot de “normale” maatschappij is het bij ons juist een voordeel als je in die situatie hebt gezeten of nog zit, of ervaring hebt om te leven met weinig geld.

 

Het is echter geen voorwaarde, ook mensen met kennis van financiële zaken, budgetbeheer en administratie zijn zeer welkom. Of als je het gewoon leuk vindt om mensen met  (financiële) problemen te helpen, een luisterend oor te bieden en te ondersteunen daar waar dat nodig is.

 

Goede begeleiding

Er is binnen de Kunst van het Rondkomen veel kennis en ervaring met de schuldhulpverlening. Nieuwe vrijwilligers worden eerst begeleid en ingewerkt door een ervaren vrijwilliger, en kunnen daarna altijd een beroep doen op de verzamelde kennis binnen de groep. Je hoeft dus geen grote financiële kennis te hebben om bij ons te komen werken, je leert het vak door mee te draaien met onze groep in de praktijk. Je moet het wel leuk vinden om te overleggen met instanties, (financiële) zaken uit te zoeken, en de inkomsten, uitgaven en schulden op een rij te zetten.

 

Afwisselend

Bij het ontstaan van schulden kunnen vele maatschappelijke problemen een rol spelen zoals werkeloosheid, verslavingen, ziekte en sociale problemen. Je komt naast financiële instellingen ook in contact met veel maatschappelijke instanties zoals de GGZ, de Sociale Wijkteams, en de Verslavingszorg. Dat maakt dit vrijwilligerswerk zeer afwisselend. Je moet goed kunnen luisteren en mensen daar waar nodig kunnen ondersteunen.

 

Dankbaar werk

Mensen met financiële problemen krijgen weer overzicht in hun financiën en raken al dan niet via een drie jarige schuldsanering bij de Kredietbank van hun schulden af. Door het wegvallen van de druk en kosten van incassobureau’s en deurwaarderskantoren leven mensen helemaal op, en zijn vaak erg dankbaar voor de ontvangen steun.

 

Regio Leeuwarden

De Kunst van het Rondkomen zit nu alleen nog in de stad Leeuwarden, er wordt naar gestreefd om het aantal locaties uit te breiden tot de hele gemeente Leeuwarden.