Over ons


Ervaringsdeskundigen

Stichting de Kunst van het Rondkomen Leeuwarden is een vrijwilligersorganisatie die mensen met schulden uit Leeuwarden wil helpen en ondersteunen. Wij noemen ons ervaringsdeskundigen, dat betekent dat veel van onze vrijwilligers zelf in de schulden hebben gezeten of lang een bijstandsuitkering hebben ontvangen. Onze vrijwilligers zijn zelf uit de problemen gekomen, en proberen nu andere mensen met financiële problemen te helpen en te ondersteunen.

 

Heb je schulden of moeite om rond te komen en woon je in Leeuwarden, kom bij ons langs. Veel van onze vrijwilligers hebben het zelf meegemaakt, dus wij weten hoe jij je voelt.

 

Schuldhulpverlening

Er is binnen de Kunst van het Rondkomen heel veel kennis over schuldhulpverlening, maar we hebben ook goede lokale contacten met de Gemeente, Sociale Wijkteams en de Kredietbank. Wij kunnen je helpen alles op een rij te zetten, formulieren in te vullen, en contact op te nemen met instanties. Verder hebben we veel informatie over lokale regelingen zoals toeslagen, minimaregelingen, kindbudget, kwijtschelding van heffingen en toegang tot de voedselbank.

 

Bij het ontstaan van schulden kunnen vele maatschappelijke problemen een rol spelen, daarom werken wij nauw samen met de Sociale Wijkteams in Leeuwarden. Als de schulden te groot zijn om nog te kunnen aflossen, begeleiden wij het traject naar de schuldsanering veelal bij de Kredietbank.

 

Budgetteren

Steeds meer mensen moeten tegenwoordig rondkomen met minder geld. Het leven wordt duurder, terwijl de inkomens vaak blijven steken op het oude niveau of door omstandigheden sterk verminderen. We kunnen je ook advies geven over hoe te leven met een klein budget. Denk aan budgetteren, het aanvragen van extra voorzieningen, maar ook aan gezond en goedkoop voedsel.

 

Financiële Administratie

Als je geen schulden hebt, maar het moeilijk vind om overzicht te houden, bieden we steun bij de financiële administratie. Wij geven informatie over het bijhouden van een goede en overzichtelijke administratie. Afschriften, rekeningen, loonstroken etc. in mappen op orde hebben is vaak eenvoudiger dan wordt gedacht en kan een hoop problemen helpen te voorkomen. Door de dagelijkse post direct te ordenen en op te bergen, krijg je overzicht, en worden er geen essentiële rekeningen vergeten.

 

Vrijblijvend en gratis

Mocht je tegen problemen aanlopen en wordt het je allemaal teveel, neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom bij één van onze Eigen Kracht Cafés langs. Dan bieden we in eerste instantie een luisterend oor en kunnen we gaan kijken hoe je verder geholpen kan worden. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie, alles wat we doen is geheel gratis!

 

Samenvattend:

 • Voor inwoners van Leeuwarden
 • Overzicht verkrijgen bij schulden
 • Steun bij de financiële administratie
 • Informatie over voorzieningen bv bijzondere bijstand, kindregelingen
 • Advies hoe om te gaan met instanties, evt. meegaan naar instanties
 • Hulp bij het invullen van formulieren, het indienen van aanvragen, etc.
 • Budgetteren
 • Advies over goedkoper leven en voeding
 • Luisterend oor bij problemen
 • Laagdrempelig, vrijblijvend advies van ervaringsdeskundigen
 • Gratis